HUMOR

Det är kul med Humor. Alltså inte rubriken, men att fundera på vad som gör vissa saker roliga. Ta t.ex. den sida som jag hittade om Sovjetiska skämt. Den finns på Wikipedia om Sovjetiska skämt.

En annan rätt underlig sak är att saker som var roliga förr knappast verkar roliga idag, mest för att jag tror man har vant sig vid råare, "hårdare" skämt, där det förr räckte med en antydan om t.ex. personer som gör "vuxna saker". Jag gillar svensk humor från 50-60-70-talet, där det samtidigt som det fanns en önskan att chockera, fanns en viss "vi är tillsammans mot dom däroppe (läs: makten)". Ta Hasseåtage, alltså Svenska Ord. Se på sakerna som man producerade på Svea Hund på Göta lejon, och sådant. Det var en fin satir mot statsapparaten, och inte överdriven. Den är faktiskt den bästa satiren jag hört. En underbar sketch är den monolog som Tage Danielsson håller som kallas "Om sannolikhet" (länk till YouTube-klipp). En annan bra är boken som Tage Danielsson skrev som hette "Sagor för barn över 18 år". Den innehåller en klassiker som visades som tecknad film i samband med julen: "Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton".Det är klart, vissa människor berörs man av bara för att dom ser helt och hållet galna ut. En som lyckats bra med detta är en irländsk komiker vid namn Tommy Tiernan (hemsida). Jag älskar hans sätt att driva med nationaliteter, som t.ex beskrivningen av hur en irländare skulle bete sig om brandlarmet gick av. För att översätta litet:

"Dom (läs: engelsmännen) är ganska strikta med regler och lagar, du måste göra si, du måste göra så. Vi är inte alls sådana. Oftast till vår nackdel. Jag var på en pub i London nyligen och brandlarmet gick, och kunde inte förstå vad folk gjorde: allihopa lämnade puben! "Vad håller ni på med? Varför gör ni så?". Det skulle aldrig hända här. Man skulle kunna vara på en pub i Galway. En pub byggd av julgranar och bensin. Mellan en fyrverkerifabrik och en ungdomsvårdsskola. På Halloween. Om brandlarmet gick; visst, man skulle kolla om det brann. Om man inte såg elden existerade den inte. Om det fortsatte böla skulle man skämta om det. "Är det min telefon?".

Vissa saker har jag dock svårt för att avgöra huruvida det är ironi, satir eller något helt galet som ligger bakom. Är det någon som fattar det här???

China-TV