HISTORIK

Gary Gygax var en av de första som började att mer specifikt titta på hur den enskilde individen på slagfältet upplevde det. Det hade självfallet funnits brädspel med marcherande arméer lång tidigare, men fram tills dess hade endast soldaten varit del av en större enhet, en kohort eller ett kompani. Gary Gygax frågade sig hur den enskilde soldaten egentligen fungerade, funderade och hur bra just han slogs.

Det första spelet hette Dungeons & Dragons (1974). Påbyggnaden hette Advanced Dungeons & Dragons (1977). Det första svenska rollspelet hette Drakar och Demoner (1982). Ett försök gjordes att översätta ursprungsreglerna till svenska år 1986 av titan Games (undertecknad har faktiskt ett ex av både start och påbyggnadsreglarna - I LÅDA!).

I Sverige kom flera olika spel (ibland översatta med svenska titlar) under samma period. Bl.a. kom:
Mutant 1984
Chock 1985 (orig: Chill)
Sagan om ringen - rollspelet S.R.R. 1986 (orig: Middle Earth role-playing)
Stjärnornas Krig 1988 (orig: Star Wars)
Western 1988
Khelataar 1989
Nya Mutant 1989 ( "Cyberpunk"-klon)
Kult 1991
Neotech 1993
Viking 1994
Eon 1996

Det finns ett stort antal spel som saknas i denna lista, och det finns förmodligen fler listor över detta på internet än vad som är riktigt friskt. Alltså slutar min lista här. Det är i alla fall med några av ovan nämnda spel som jag själv fick upp ögonen för detta, och även fortsätter spela flera av dem. Vilka det är? Läs mer på d-d-r.se.

Efter 1995 är s.k. bordsrollspel som ovanstående inte riktigt lika populära, mest p.g.a. internet. Man spelar fortfarande rollspel, men inte med den sociala dimension som det innebär att samla en grupp kompisar, sitta ner och andäktigt lyssna till när spelledaren beskriver en miljö, eller ens karaktär lyckats med något omöjligt. Ett exempel på humor uppstår t.ex. då spelare i Mutant slår på fyndtabellen. Den används då spelarnas rollpersoner söker igenom gamla ruiner eller stöter på något från "de gamles tid". Om man då lyckas att hitta samma sak, tre gånger i följd, efter att ha slagit samma sak med en T100, TRE gånger i följd, då är det också humor. Och en mycket liten chans för att det skulle inträffa. Närmare bestämt en på miljonen.

Tillbaka