HUR FUNKAR DET?

Alla spelare samlas, tillsammans med den som blvit utsedd, eller tagit på sig rollen, som Spelledare (förkortas SL). Spelarna kan om det bedöms lämpligt presentera sina rollpersoner för varandra (förkortas RP, RPna, RPnas etc.). Detta kan ske hemma hos någon, eller i de fall man spelar i en turnering, på konventsområdet.

Man har förberett så man slipper gå ifrån (ordnat barnvakt, stängt av mobilerna, ätit mat etc.) eller inte. Det är helt upp till spelarna och SL, men det är bra om sådant bestäms i förväg. Då undviker man situationer där hälften av gänget försvinner till matstället, medan den andra delen sitter kvar och har tråkigt.

Tänk dig nu följande: spelarna är fyra till antalet, och spelledare är Björn. Spelarna heter Adam, Bertil, Caesar och David. Adams karaktär är en råbarkad krigarminotaur som heter Krauk från de stora vidderna. Bertil spelar en förtappad ung mänsklig adelsman kallad Pretin, förskjuten av sin familj, men med höga ideal om ridderlighet inpräntade i sig. Caesar spelar en godmodig och lågintelligent ficktjuv av halvlängdsmannasläkte som heter Smirry. David spelar en alvisk trollkarl (Iallafas) med mindervärdeskomplex, som hela tiden måste uppmuntras för att ta sig för något alls.
Spelet tar nu sin början. SL förklarar vad som hänt, och vad man gjorde under det sista spelmötet, spelarna fyller på med detaljer som SL missat. Karaktärerna börjar spelet på en sjaskig taverna, modstulna efter ett tidigare praktfiasko i en labyrint intill den lilla byn man befinner sig i.

SL: Det luktar bränt om allas kläder, speciellt illa luktar Krauk, som blivit av med en del av sin vanligen yviga man. Alla känner ni er något stukade efter att den unga lindormen jagat ut er från sin labyrint. Ni kom iallafall undan med livet i behåll. Er utrustning ligger på rummen ni beställde, och maten serveras i hårda tenntallrikar och drycken i tennmuggar. Soppan är vattnig och brödet är av tveksam kvalitet. Ölet smakar så gott man kan begära i sommarhettan. Middagen är avklarad och Iallafas sneglar på en mystisk person somiakttagit gruppen under det att ni ätit.
Iallafas: Hur ser personen ut?
SL: Han bör lång slokhat, har långa svarta mustascher och ett par solida stövlar av getskinn. Han ser inte medellös ut, utan snarare som om han ägde en herrgård.
Smirry: Har han någon synlig penningpung kanske? Synd om han måste släpa på den alldeles ensam, tänkte jag...
Pretin: Nu tycker jag du ska ta det lugnt Smirry, medan jag frågar om han vill oss något.

KLIPP

SL: Du får försöka rulla undan stenen Krauk, men den är mycket tung. vad har du i STY (styrka)?
Krauk: 20 (minoturer kan bli mycket starkare än människor, vars maxstyrka är 18)
SL: (slår tärningar dolt för om någon av karaktärerna upptäcker att ett troll försöker smyga sig på dem bakifrån - endast Iallafas lyckas)Tillbaka